Výběr za stravné
Od 1.1.2020 se stravné vybírá v hotovosti vždy od 2. do 12. dne v měsíci zpětně za minulý měsíc. Stravné se vybírá pouze za skutečně odebranou stravu (tzn. např. stravné za leden 2020 se vybírá v termínu 1. - 12. února 2020 atd.). V případě, že zákonný zástupce dítěti stravu včas neodhlásil, je povinen i takto normovanou stravu uhradit, přestože ji dítě neodebralo.
Výběr za školné (úplata za vzdělávání)
Školné se vybírá v hotovosti vždy do 15. dne v měsíci, za který je provedena úhrada, tzn. školné za září je nutné uhradit nejpozději 15. září.
Děti s povinně předškolní docházkou (tzv. "předškoláci") nebo dítě s odkladem povinně školní docházky úplatu /školné/ v MŠ neplatí.
Označování alergenů
Legislativně stanoveno od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.
Legislativa:
EU - 2000/13 do 13.12.2014 a poté nahrazena 1169/2011 EU článkem 21
ČR - Vyhlášk č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odst. 10
Předpisy stanoveují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Vyjádření Ministerstva zemědělství:
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin, tj. i pokrmů, stanovuje čl. 44 odst. 1a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabylo účinnosti 13.12.2014. Komentář ke smíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu otázek a odpovědí k nařízení 1169/2011.
Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví ČR.
Alergeny v potravinách
Specifikace alergenů
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.
Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jakým potravinám se příště vyhýbat. Jedině voda není alergenní.
Vysvětlivky:
Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (dále jen "IS"), která může vyústit až v anafylaktický šok.
V podstatě se jedná o poruchu imunity, kdy normálně neškodné látky fungují jako alergenty negativně - a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce spočívá v reakci IS na tvorbu protilátek - bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivnují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE vuolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravinovou alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí, zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy... Jedná se o výčet relativně mírné reakce, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Intolerance - averze: Nepříjemná reakce, jejíž nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu (nadýmání, průjem, zácpu). Nejedná se o alergickou reakci.
Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze objetivně stanovit univerzální hodnotu.
Běžné potravinové alergeny: Potravinovou alergii mohou vyvolat všechny potraviny. EU však specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách
Značení elergenů má pouze informační požadavek. Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování (např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren...) Od 13.12.2014 platí tedy povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který obsahuje.
Školním jídelnám byl v tomto ohledu ponechán prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen "jasně a zřetelně označit". Blíže specifikováno sice nijak není, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu je na jídelním lístku vyznačeno slovně nebo číslem označující alergen. Je-li zvoleno číselné označení, je v blízkosti jídelního lístku uveden seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu je přenesena z receptur a ingrediencí, které jsou použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Rodičovská veřejnost je informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál je s dostatečným předstihem zveřejňován na web MŠ tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny. Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin nebo večeří při počtu 20, 50, 100, 500, 1000, 1200 strávníků věnovat jednotlivcům se svojí přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Seznam jednotlivých alergenů vč. jejich upřesnění je uveden u jídelního lístku MŠ.
Skladba stravy v naší MŠ
Vážení rodiče, zákonní zástupci,
u nás děláme maximum proto, aby bylo jídlo pro děti zdravé a chutné. Hlavní podíl na výchově Vašich dětí ke zdraví a zdravé výživě však zůstává Vás. Je proto na místě, že sledujete jídelní lístek v MŠ, ale je také nutné, abyste i doma motivovali děti ke konzumaci možná méně oblíbených, ale důležitých pokrmů a výběrem domácí stravy doplňovali jídelní lístek MŠ.
V MŠ se vaří dle výživových norem pro děti předškolního věku a nabídka jednotlivých skupin potravin je sledována pomocí tzv. "Spotřebního koše".
Jídelníček je připravován vždy dopředu a tak aby byly splněny požadavky příslušné vyhlášky a také patřičná pestrost pokrmů. Z důvodu, že jídelníček je plánován v předstihu minimálně týden, může v něm také dojít - ve výjimečných případech - k drobným změnám, což nijak neovlivní pestrost nabízených jídel. V těchto ojedinělých případech spoléháme na Vaši toleranci a pochopení. I v naší MŠ sestavujeme jídelníčky dle doporučené pestrosti, kterou vypracovali odborní pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, a která je uznána Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Rádi bychom Vám doporučení, kterými se řídíme, představili v tomto informačním letáku.
Pokrmy jsou zkombinovány tak, aby byla zajištěná dobrá stravitelnost, dostatek živin a ochranných faktorů. Vedoucí kuchyně i kuchařky jsou proškoleny a dále pravidelně vzdělávány v oblasti výživy.
Co by Vás v jídelníčku mohlo překvapit?
Každý týden je zařazován jeden bezmasý nesladký - zpravidla zeleninový nebo luštěninový - pokrm. Tyto pokrmy dodají dětem vlákninu, vitamíny a minerální látky tak, aby byla podporovaná přirozená imunita. Nemusíte se ani obávat nedostatku živočišných bílkovin, těch je i tak v jídelníčku dostatek pro zdravý růst a vývoj dětí. Dvakrát za měsíc se dětem nabízí sladký pokrm jako hlavní jídlo. Z důvodu lepší stravitelnosti jsou na doporučení odborníků před sladkými pokrmy podávány zeleninové polévky, nikoly masité, jak bývalo zvykem dříve. Do skladby jídelníčku jsou také pravidelně zařazovány luštěniny, a to formou luštěninových polévek, pomazánek a také jako hlavní jídlo. Je doporučeno podávat luštěniny v menších porcích a častěji tak, aby byla zajištěna jejich lepší stravitelnost. Luštěniny proto mohou být i součástí pomazánek, rizot, salátů, gulášů apod. Luštěniny jsou kombinovány s obilovinami a tím je zajištěna kompletní bílkovina. Luštěniny se tak stávají vhodným zdrojem bílkovin a minerálních látek, a to bez obsahu živočišných tuků a cholesterolu. Do jídelníčku zařazujeme také rýži natural nebo parboiled. Pro děti jsou velmi vhodné obilné kaše, mezi které patří např. kaše z obilných vloček, jáhel, rýže apod. Jako zavářku do polévek používáme potraviny, které se dříve na území ČR hojně konzumovaly - např. jáhly, pohanka, kroupy, obilné vločky. Používáme také lehce stravitelný kuskus.
Do jídelníčku pravidelně zařazujeme celozrnné pečivo a občas také celozrnné těstoviny.
Zeleninu nabízíme tepelně upravenou i syrovou. Tepelně upravená je součástí polévek i pokrmů a je velmi důležitá jako zdroj živin a vlákniny. Syrová zelenina je podávána jako doplněk dopolední přesnídávky či odpolední svačiny, anebo jako salát.
Zdravou a chutnou součástí zeleninových salátů a pokrmů je kysané zelí, které podporuje a obnovuje střevní mikroflóru a tím posiluje imunitu.
Ovoce samozřejmě preferujeme čerstvé, ale nevyhýbáme se ani kompotovanému ve formě ovocných salátů a kompotů.
Uzeninám se snažíme v jídelníčku vyhýbat, za to však pravidelně zařazujeme ryby, krůtí a kuřecí maso.
Nezapomínáme ani na mléčné výrobky a mléko, které jsou výrazným zdrojem vápníku, a do jídelníčku je řadíme denně.
Mléko považujeme za pokrm, nikoli nápoj, proto jsou v průběhu celého dne k dispozici nemléčné nápoje v rámci zajištění pitného režimu.
Z nápojů jsou doporučeny čaje, ředěné 100% džusy, pitná voda i minerálky. Snahou je nápoje nepřeslazovat.
Pro zdravé děti nepreferujeme umělá sladidla.